Pandemie vyvolala mimořádný zájem o rybaření

30.06.2021 21:13

Doslova ze dne na den se z mnoha lidí stali rybáři. Do Petrova cechu je přivedla pandemie nového koronaviru, která vyvolala mimořádný zájem o přírodu. Znojemští rybáři během uplynulého a letošního roku přijali mezi sebe téměř stovku nováčků. A nejen to, své pruty a navijáky oprášili i ti, kteří ve shonu všedních dnů na svůj koníček už dávno zapomněli. „Letos jsme do konce května vydali už 1 993 povolenek k lovu ryb. To je o 453 více než za stejné období před pandemií," sdělil Vladislav Michalcov, předseda znojemského spolku Moravského rybářského svazu, který čítá na 2 493 členů.

Spolek se také stará aby rybáři měli co chytat. Jeho členové vysadili do řeky Dyje, v úseku od oblekovického mostu ve Znojmě směrem na Tasovice, 6 170 pstruhů obecných a 2 000 pstruhů duhových. Do dvou rybochovných nádrží v Oblekovicích, které členové spolku spravují, zakoupili násady tlouště a ostroredky, což jsou obě velmi chutné konzumní ryby. Ostroredka navíc čistí vodu od zelených sinic. Část z nich po odchování prodají a část vypustí do řek, rybníků a vodních nádrží ve svém revíru. Jedním z nich je i rybník v Bezkově, který se po několika letech opět zaplnil vodou. "Tam jsme vysadili na 4 000 kaprů a štik, do Vranovské přehrady jsme vypustili 15 000 malých štik a 1 250 kaprů," vypočítal Michalcov. Vysvětlil, že o počtech vysazených ryb rozhoduje zarybňovací plán, podle kterého znojemští rybáři zarybňují řeku Dyji a rybníky, o něž se starají. Podotkl, že do vody se vždy dostane více rybí násady, protože ne všechny mladé ryby se dožijí dospělosti.

 

Styl "chyť a pusť" si oblíbili hlavně mladí

Druhy ryb, rybářský řád, rybářské právo, způsoby lovení ryb a mnoho dalších věcí o rybaření ještě nedávno pilovali malí rybáři, kteří po úspěšném složení zkoušek obdrželi svůj první rybářský lístej."Naši členové vychovávají adepty do Petrova cechu - ve Znojmě vede rybářský na Základní škole Pražská Karel Vacula, ve Středisku volného času jsou to Hana Zítková a Martin Müller, vedoucím třetího je Miroslav Kvapil (Kajman). Čtvrtý kroužek pracuje v Tasovicích pod vedením Pavla Zahradníka," sdělil předseda.

Rybářský lístek opravňuje dětské a dospělé rybáře nejen k lovu ryb, ale i k účasti v soutěžích. Ty se nedávno konaly v Kravsku a v Hnanicích.

FOTO: M. Kvapil

Vyhledávání

Kontakt

Moravský rybářský svaz, z.s. pobočný spolek Znojmo zapsaný ve spolkovém rejstříku vedeným Krajským soudem v Brně oddíl L, vložka 18207 sídlo: Evropská 321/1 Oblekovice, 67181 Znojmo IČ: 005 57 439 Evropská 321/1
Oblekovice
671 81 Znojmo
pevná linka +420 515 227 531

mobil +420 720 644 641